onsdag 5 november 2014

Äggfasta - Vad är det?

Jag är med i flera LCHF-relaterade grupper på facebook, vilket ger massa inspiration till maträtter, träningsrelaterad lchf-kost, och massa massa pepp till att fortsätta.
Något som florerat i dessa grupper i det sista är äggfasta!
Känns som att det tagit över lite efter att "Fakira", som betyder att nolla kolhydraterna så nära det går. Fett och protein helt enkelt.
Jag brukar inte vara nåt fan av att pressa kroppen till konstiga dieter, och den största fasan är ju att behöva gå hungrig.
Men! Äggfasta är LCHF-relaterat och efter att ha sett flera gå ner flera kg på några dagar så blev jag minsann nyfiken!
Det finns en viss "meny" att gå efter som går ut på att bara äta ägg, fett och ost i 3-5 dagar.
1 msk fett per ägg, och ca 6-12 ägg per dag, men jag tror att man ska kämpa för att få i sig 12 ägg med allt det fettet... Osten kan va 30g/måltid, men max 210g per dag.
Jag har bestämt mig för att prova. De flesta använder det som en boost på viktnedgången, precis som Fakir, och det rekomenderas att vid över 10kg övervikt ska man äggfasta i 5 dagar, äta strikt LCHF i 5 dagar och så äggfasta i ytterligare 5 dagar, alltså 15 dagar totalt och något jag också förmodligen kommer att testa. Känns som att man blir fort trött på ägg, men i den danska gruppen jag är med i på FB, Æggefaste - Boost din LCHF, finns det MASSA olika recept bl.a äggmuffins, kanel-pannkakor, omelett, stekt ägg med Hollandaise etc. 
Med tanke på att November blir en alkoholfri månad så ska nog detta gå fint. Man slipper stanna upp eller hoppa ur Ketosen på helgerna bara för man drack de dära glasen med vin och kroppen akn bara fortsätta med sin förbränning av fett, istället för utrensning av gift.

 

Själv mjukstartade jag med en fettkaffe (2.5dl kaffe, 1 msk kokosolja, 25g osaltat smör) och 2 kokta ägg med hemlagad majonäs och några ostskivor. Känner mig lagom mätt! 

Nu ska jag bara planera menyer, och helgen, så att det blir lättare att inte trilla av diet-pinnen!

6 kommentarer:

 1. Vore kul att se en hel 5-dagarsmeny. Har blivit helt kass i magen efter att ha helt fallit ur mitt LCHF-tänk i jul. Skulle vilja ha en kickstart så jag inte faller igenom igen pga ingen viktminskning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänker du meny på äggfasta, eller strikt lchf?

   Radera
  2. Hur gick det? Nyfiken :)

   Radera
 2. Jag tänkte börja med äggfasta så en meny vore värdefull att få. Strikt LCHF har jag böcker om så där är jag lite påläst.
  Tacksam för svar/ Ewa

  SvaraRadera
 3. Jeg er ny på skaldemann - og syns det er mye nytt å forholde seg til.
  Blir også VELDIG glad om du kan legge ut en meny :)

  SvaraRadera