måndag 20 oktober 2014

Chokladbollar ala LCHF - Ketobollar!

På nätet florerar alla möjliga versioner av dessa ketobollar. Nyttiga små fettrika "söt"-saker! 
Jag kommer inte ihåg vart receptet jag använder kommer ifrån, men de flesta är ganska lika men varierar något, med eller utan sötning, med eller utan mandel, osv. 
Jag kör utan mandel, och lite sötning. Mest för att sambon också ska gilla dom, något han absolut gör!
Recept, ca 12 lagom stora munsbitar!

100g riktigt smör, rumstemp.
200g riven kokos
1 krm vaniljpulver
1-2 msk erythriol sötning (typ Sukrin)
2 msk kakao
1 msk kallt kaffe

Riven kokos att rulla i.

Blanda sötningen och vaniljen med smöret ordentligt. Ha i övriga ingredienser och kör med en elvisp (går fortast och med minimal disk), eller använd valfri "köksmaskin", tills allt är blandat. Bara att rulla till bollar och rulla i kokos. 

Superduper goda och perfekt till kaffet eller lördagsmyset.

Erythriol är en sockeralkohol, en sötning som finns naturligt tex i frukt och bär, svamp och även i fermenterade livsmedel som ost och vin. Det är en typ av kolhydrat, men kan inte liknas med övrig socker och stärkelse. Den kan heller inte liknas med fruktos då fruktos innehåller 400kcal/100g precis som vanligt socker. Erythriol innehåller 0 kcal.
Det kan användas av diabetiker då den inte ger en blodsockerhöjning eller påverkar insulinproduktionen. Den ska inte räknas med i det dagliga intaget av kolhydrater, då den tas upp i tunntarmen, och sköljs ut oförändrad, medans vanligt socker tas upp i tjocktarmen där den bryts ner och omvandlas till energi.
Alltså perfekt för oss på låg kolhydratskost! Dock kan den ge en kall, och något metallisk smak så om du har ett recept som innehåller stora mängder sötning, ville jag inte använt Erythriol.


3 kommentarer:

 1. detta måste testas när jag inte kör strikt längre! Eller funkar kokos när man äter strikt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kokos innehåller 6.5g kh/100g. Receptet ger 12 ketobollar. Det betyder ca 0.53kh/st. Så även om du bara äter 1 eller 4 så blir det inte många kh! Mätt blir man iaf. Nu är inte jag så jätteförtjust i sötsaker så det blir inte så ofta ändå ;)

   Radera
  2. det var ju inte mycket, får göra sånna nästa gång det bjuds på fika så jag har nåt att smaska på=)

   Radera