tisdag 21 oktober 2014

Kolhydratskoll

Tänkte logga min mat denna veckan.
Det var ganska längesen då man numera ved vad man kan och inte kan äta.
Men det är allt smart att ha lite översikt, så att man inte börjar äta större portioner, eller kanske man har provat nya livsmedel som man trodde var mindre kolhydrater i än det faktiska innehållet.
Nu kör jag, som vanligt, en strikt LCHF-kost, men något liberalare på helgen.
Något som jag tycker är svårt är mejerivarorna. Det går fort många koppar kaffe/dag med en skvätt mjölk eller grädde och bara ibland svart.
Jag älskar ju ost och när man har det hemma blir det fort att jag lägger till några ostskivor till tex frukosten trots att det inte behövs.
Jag gör gärna sås på grädde då det blir godast, och att ha cremefraich eller cremecheese istället ger ofta en lite sur smak.
Plus att ha kokosmjölk som substitut? Kokosmjölk är verkligen inte gott till allt.

Men jag antar att mjölksockret, eller kaseinet, i mejerivarorna är boven för att jag inte går ner mer.
Jag ska se hur jag hamnar denna veckan, och ska försöka få ner proteinet något.
Plus den extra träningen. Så får vi se vart jag hamnar!
Man vill ju gärna tänka att "Ååh jag äter lchf, jag kan äta hur mkt jag vill av tillåtna livsmedel." Men det kan man inte.
Man får höra på olika forum hur folk "rasaaat i vikt" på grädde med bär, ägg och bacon ihop med det ena och andra och ett snitt på 40kh/dag.
Hatar att höra det då det låter så lätt för andra.
Jag kämpar som tusan för att gå ner, och jag har allt annat än rasat i vikt.
Men jag får aldrig glömma att vi är alla olika, har olika förbränning och reagerar olika. Speciellt pga tidigare bantningshistoria, och det kan ta ett tag innan kroppen släpper kilona.
Jag vet också att jag inte borde börja springa varje gång jag är ute, istället för att gå i raskt tempo. Det kan göra att kroppen utsöndrar ett stresshormon som kan hämma en eventuell viktnedgång.

Det är en riktig soppa, att sätta sig in i allt. Men det får ta den tid det tar, och min stolthet över att kunna mästra en joggingrunda på futtiga 5km, betyder mer än om jag går ner nånting just nu.
Blev lite längre inlägg än planerat, jag som bara skulle bjuda på en bild från Lifesum på min frukost.
Den kommer här! :)

4 kommentarer:

 1. Måste kommentera träningen. Så länge du inte klarar av att återhämta dig efter ett träningspass (och då pratar vi troligen HÅRDA/långa pass dagligen, dvs träning på riktigt hög nivå alternativt ett rörligt arbete) så är det ALLTID bättre med högre intensitet. Du får bättre efterbränning och kroppen tvingas att förbättra sig. Så kör hårt med joggingturerna istället för promenader. Eller ännu hellre, snabba intervaller varvat med gång. Intervallträning är absolut bäst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag har fått höra att låg intensitet bränner mer vid själva träningstillfället, medans hög intensitet bränner mer efteråt. Någon sa därför att låg intensitet var bättre vid viktnedgång...? Och intervall är ju så himla tråkigt, har aldrig fått till det där. Brukar bara jogga tills jag inte orkar mer :D Men jag känner oxå att sålänge jag mår bra av joggingen så fortsätter jag med det. Sen har jag dagar då benen känns som sirap, och får väl bara lyssna på det och gå i snabbt tempo istället. Men sjukt gött att man ser framstegen, även om det går sakta. Har ju ingen aning om jag springer fel eller rätt. Kanske vi får ta en träningsrunda i höst ;) Eller ja, du kan ju få springa en timme innan du joggar med mig :D

   Radera
 2. Powerwalks bränner allra bäst. Snackade med min mammas kompis häromhelgen som är en riktig träningsfanatiker och hon sa att vill man enbart bränna fett så är det lågintensiv träning som gäller. Gärna långa promenader. När du börjar springa så förbränner du muskler istället för fett tydligen. Det bästa (som jag tänker köra själv) är att varva pw, löpning och styrketräning tänker jag. Annars håller jag med dig i proteinet, jag själv äter inte mycket mejerier naturligt faktiskt. Mest pga min ibs som gärna dyker upp om jag äter för mycket grädde osv. Men krämost, mjukost och annan ost äter jag massor och går ändå ner. Men jag går inte ner om jag inte kaloribegränsar och det har jag hört många fler som säger också. Det är vikigt med att inte äta bara för att det är "dags" att äta.. Ät när du är hungrig. Lätt att säga men gör man så till en början så börjar kroppen automatiskt bli hungrig vid ungefär samma tidpunkt. Jag kör ju periodisk fasta och har ett ätfönster mellan 11-12 till 17-18 ungefär och äter två gånger om dagen. Det funkar superbra. Men jag koser mig oftast lite extra på helgerna. ;) Du borde gå med i lavkarbo gruppen lukket på Facebook. Där hänger jag mest nu. :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ju samma informationen jag fått. Löpar Fia här ovan är också en träningsfanatiker haha, och det är ju ju kanske marginell skillnad på någon som kör PWs och joggar sakta. Så vi får se, tänker att om jag tränar lite lätt styrka hemma så blir det nog bra. :)
   Tack för tipset, ska gå med i gruppen!! :D

   Radera