lördag 11 oktober 2014

Majonäs - Hemlagad!

Jag tror inte jag hittat en majonäs i en livsmedelsbutik, som inte innehåller socker, och som samtidigt smakar gott! 

Hellmanns majonäs, tycker jag smakar URK, men den innehåller iaf under 0.5g kh/100g, och marknadsför sig med att använda ägg från frittgående höns.

Men. Vill man va säker på vad man stoppar i sig, eller så säker som det går, så gör man egen majonäs!
Här kommer mitt recept, och jag har gått ut ifrån ett recept fina Emelie delade med sig av för några månader sen, och det ger ca 1.5-2 dl färdig majonäs! Tar ca 15 min att tillaga.

1 äggula
1 tsk vitvinsvinäger
0.5 tsk dijonsenap (kan använda vanlig senap, men då får majonäsen en väldig "senaps-smak".)
0.5 tsk salt
1 krm finmald vitpeppar 
1-2 dl rapsolja (inte kallpressad)

Använd en elvisp, eller en stavmixer med ballongvisp. 
Vispa snabbt ihop alla ingredienser utom oljan.
Börja droppa i oljan, för att sedan fortsätta hälla i en tunn stråle. 


Blir blandningen allt för tjock efter redan 1 dl, ha i 1-2 tsk vatten, och fortsätt sedan vispa i oljan tills du får den konsistensen du vill ha.
Många menar att alla ingredienser ska va rumstempererade, men jag har aldrig haft problem att  ta ägg och senap rätt från kylen, för att sen blanda i rumstempererad olja. 
Smaka av, kanske den behöver mer salt? Mer peppar?  Ha dock inte för mycket salt, när den får stå och dra sig kylen i ett dygn kommer smakerna fram mer. Häll över i en ren/destillerad burk för minimalt med bakterier.


Majonäsen kan med fördel blandas med färsk finhackad chili, dill, vitlök, pepparot, dill, dragon eller andra örter. Med vitlök får du aioli, med dragon en majonäs som smakar bearnais. Super enkelt och bra fett. Jag brukar göra på två gulor på en gång, så har jag majonäs för ca en vecka. Då kan det som skal användas till en måltid smaksättas innan, och anpassas till just det som ska serveras! Hållbarheten blir ungefär 1-2 veckor. Där får man använda lukt och syn för att fastställa om den fortfarande är ätbar, men två veckor i kylen brukar inte va några problem!
2 kommentarer:

  1. Åh det här måste jag testa! Hittade hit via instagram =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul! Bara att prova! Superenkelt och gott!

      Radera